Федералното събрание на Германия с абсолютно мнозинство преизбра Франк-Валтер Щайнмайер за втори

...
Федералното събрание на Германия с абсолютно мнозинство преизбра Франк-Валтер Щайнмайер за втори
Коментари Харесай

Щайнмайер избран за втори петгодишен мандат като президент на Германия

Федералното заседание на Германия с безусловно мнозинство преизбра Франк-Валтер Щайнмайер за втори петгодишен мандат за президента на страната. Резултатът от гласуването бе разгласен от ръководителя на Народното събрание Бербел Бас. Щайнмайер получи 1045 от 1437 подадени гласа при първото гласоподаване.

Това не беше непредвиден резултат, тъй като Щайнмайер получи поддръжката на главните партии в страната - Социалдемократическата партия на Германия, Християндемократическия и Християнсоциалния съюз, Зелените, Свободната демократическа партия.

Малки партии предложиха лични претенденти - " Алтернатива за Германия " номинира Макс Оте за поста държавен глава, който получи 140 гласа, Лявата партия - Герхард Траберт (получи 96 гласа), а " Свободните гласоподаватели " - Стефани Гебауер, за която гласоподаваха 58 члена. Шансовете техните номинации въобще да съберат сериозна поддръжка не бяха обсъждани съществено даже и първоначално. 

86 депутати от Федералното заседание са се въздържали, 12 гласа бяха недействителни. За да бъде определен президент бяха нужни 737 гласа.

Самото заседание е специфичен парламентарен орган, който се събира за избирането на президент. Състои се от депутати от Бундестага и представители на 16-те немски провинции. Федералното заседание се състои от 1472 души, като включи и като делегат на районите някогашният канцлер на Германия Ангела Меркел, известният в страната вирусолог Кристиян Дростен, треньорът на националния тим по футбол Нас Хлик, астронавтът Александър Герст.

Правилата за избор на президент плануват няколко гласувания, като при първите две, с цел да се завоюва има потребност от безусловно болшинство. Ако се стигне до трето гласоподаване би било задоволително и нормално болшинство.

Кандидатурата на Франк-Валтер Щайнмайер беше оповестена още преди месеци. Той заема поста президент на Германия от 2017 година, като смени на поста Йоахим Гаук. Щайнмайер е външен министър на Германия два мандата - от 2005-2009 година и от 2013-2017 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР